De andere kant

Zo maar weer eens wat posten. Ik heb één of misschien twee trouwe lezers en die willen graag lezen wat mij bezighoudt.
Ik ben nog steeds aan het werk op een azielzoekersschool. Prachtig werk, vind ik. Ik heb dagelijks hele grappige, leuke en ontwapenende kinderen in mijn groep die soms gelukkig niet weten wat er met ze gaat gebeuren. Onlangs was zo’n dag waarop je erg verdrietig wordt omdat er kind wel te weten is gekomen wat er gaat gebeuren. Een van de kinderen gaat met zijn familie terug naar het land van herkomst. De exacte reden is mij niet verteld en ik hoef dat ook niet te weten denk ik. Daar kan ik niet over oordelen zonder alle informatie te hebben en die heb ik gewoonweg niet. Dat maakt ook dat wij objectief naar alle kinderen kunnen reageren. Er stond een klein hoopje kind met grote tranen in zijn ogen die mij omarmde en aangaf dat hij hier wilde blijven. Mijn maag draaide om. Ik denk dan aan wat wij kunnen doen en dat is er voor zorgen dat de kinderen het veilig hebben, het naar hun zin hebben, onze taal leren te spreken en schrijven en onze cultuur leren te doorgronden (als dat al nodig is)

Wat mij wel ontzettend raakt is dat er in sommige gevallen niet gekeken wordt naar het humane aspect. Dit is haarfijn getoond in de serie Uitgezet van de Vara. Daar is een aantal kinderen gevolgd dat na een procedure weer is uitgezet.
Een jongen die nu uitzichtloos in Irak woont, al twee jaar naar het plafond ligt te staren en hoopt ooit weer terug naar Nederland mag gaan. Hij spreekt weliswaar de landstaal maar kan hem niet schrijven! Hij spreekt goed Nederlands en schrijft ook goed Nederlands.
Ik denk dan waarom kan hij met zijn gezin niet in Nederland blijven. Hier kan hij helpen om het daar op te bouwen. Wat zeg je? Hij kan door het hier goed te doen zorgen dat het daar beter wordt. Met zijn kracht en wil. Hij kan zorgen dat de wereld beter wordt vanuit een plek waar hij veilig is. Dan kan hij een veilig baken worden voor de familie daar en hen helpen de maatschappij daar te verbeteren. Of kijk ik nu te rooskleurig naar de wereld?

Mensen die roepen dat het hier gewoonweg te vol wordt moeten nog eens goed om zich heen kijken en nadenken of dat werkelijk zo is. Wat zou jij doen als je het slecht hebt, zo slecht dat je alles wilt verlaten? Ja, dan wil je naar daar waar het beter is. Nederland is niet vol maar te weinig tolerant, er is ruimte zat.

Kijk en oordeel zelf, als je wilt.
Laat jouw mening eens zien in het commentaar alsjeblieft. Ben wel benieuwd of ik het nu mis heb.

Get Adobe Flash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Up ↑